Whats in a Name?

Woensdag 16 februari 2022 Studio CC De Steiger

Aanvang lezing om 20.00u
Toegangsprijs: Davidsfondsleden 5€ - niet leden 7€

Over de namen van mensen, dieren en dingen

Tijdens deze causerie onderhoudt Jan Vanroose ons over de oorsprong, geschiedenis en evolutie van namen. In de eerste plaats over namen van mensen natuurlijk, maar weet dat ook dieren en voorwerpen een naam kunnen dragen waaraan een interessante historie of een smakelijke anekdote verbonden is. Een ernstige lezing dus met aandacht voor het grappige en bizarre waardoor niet altijd aan een knipoog en lach te ontkomen valt.

Jan Vanroose is al meer dan een kwarteeuw bezig met het verzamelen en bestuderen van namen allerhande. Zijn bevindingen verzamelde hij in 'Het kleine Namenboek', uitgegeven bij Bert Bakker in Amsterdam. Naar aanleiding van dit boekje werd hij door Radio 1 gevraagd zijn medewerking te willen verlenen voor het programma 'De Nieuwe Wereld' van Friedl Lesage. Hiervoor schreef hij een 100-tal stukjes die dagelijks, onder het luikje Het Namenkabinet, werden voorgelezen door Martine Tanghe.

Sindsdien is hij overal te lande een graag geziene gast op lezingen, waar hij zijn publiek op onderhoudende manier wegwijs maakt in de fascinerende wereld van namen. Over gewone straatnamen bijvoorbeeld die een frivole geschiedenis verbergen, of over namen van voorwerpen die tot in Japan verder zijn blijven leven.

Maar opgepast: ook familienamen zijn niet altijd wat ze lijken en bij het geven van voornamen kun je beter uitkijken vooraleer je kind met een merknaam door het leven te laten gaan !

Hoe je ook heet, iedereen welkom !


De lezing wordt georganiseerd met strikte inachtname van alle Covid19- en hygiëneregels (Covid Safe Ticket, mondkapje). 

contactadres: JP Rosseel Kroonstraat 3 te Menen - tel. 056/516616 - df.menen@gmail.com
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin