Lentewandeling Zwalmstreek

Zondag 29 mei


Het stond al een tijdje op ons programma om eens naar de Zwalmstreek te trekken en nu is het bijna zover.

Op zondag 29 mei om 14 u spreken we af in KORSELE. Het is een gehucht van Horebeke, de kleinste fusiegemeente van Vlaanderen en pal in het midden van de Vlaamse Ardennen gelegen. Op dit heel stille plekje wonen nog zowat dertig protestanten, in de Geuzenhoek.

De Geuzenhoek is zowat de laatste tastbare herinnering op het platteland van de godsdienstoorlogen die in de 16de eeuw werden gevoerd. Denkers als Erasmus, Luther en Calvijn ontketenden met hun manier van denken over het christelijk geloof een revolte tegen de katholieke kerk. Dit resulteerde in de scheiding tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Protestanten die niet voldoende middelen hadden om te vluchten, verscholen zich in de toen nog alom aanwezige bossen in de Vlaamse Ardennen.

Het erfgoed van Korsele bestaat uit de oude schuilkerk uit de 18de eeuw, een nieuwe kerk uit de 19de eeuw, een vernieuwd museum en een bijzonder pittoresk kerkhof met daarop één van de oudste bomen van het land, een rond 1860 geplante treurbeuk.

De gids vat de godsdienstoorlogen en de nasleep ervan samen, vertelt bondig het verhaal van de jeugdschrijver Abraham Hans die in het voormalige schooltje werd geboren en uiteraard van de mensen die hier eeuwenlang verscholen leefden, en leidt ons rond in dat schooltje, dat nu een klein, maar gezellig museum is geworden.

Na een stukje geschiedenis willen we uiteraard genieten van de prachtige natuur rond de Zwalm. Zie je de combinatie van wat geschiedenis en natuur zitten, dan ben je zeker welkom.


Nog vragen! Mail naar jprosseel1@outlook.com of tel. 056/516616 - gsm 0471/111279.

contactadres: JP Rosseel Kroonstraat 3 te Menen - tel. 056/516616 - df.menen@gmail.com
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin