KongokorsetDinsdag 19 oktober in de Studio van cc De Steiger.
Aanvang lezing om 19u30
Toegangsprijs: Davidsfondsleden 5€ - niet leden 7€ Euro


Vooraf inschrijven ten laatste tegen 16 oktober door overschrijving van het vereiste bedrag naar rekeningnummer BE48 4659 2283 8127 met vermelding 'Kongokorset'.


Kongokorset' brengt het unieke levensverhaal van Gabriëlle Deman, de eerste blanke vrouw die te voet Kongo-Vrijstaat doorkruiste in de periode 1904-1907, de laatste jaren vóór dit immense gebied in 1908 'Belgisch-Kongo' werd. Als bestuursverantwoordelijke voor het bestuur van Kongo-Vrijstaat had Leopold II reeds in 1892 de Menenaar Théophile Wahis (°Menen 1844 - †Brussel 1921) als gouverneur-generaal aangesteld, een figuur waarvan het koloniaal beleid sterk ter discussie wordt gesteld (en naar wie ook een straat in Menen is genoemd).

De auteurslezing handelt over het intrigerende leven van een Belle Epoque buitenbeentje. Gabriëlle Deman was de dochter van de Brusselse boekhandelaar-uitgever Edmond Deman, spilfiguur van het symbolisme rond Léon Spilliaert, Maurice Maeterlinck, Emile Verhaeren, Théo Van Rysselberghe e.a. . In weerwil van het veilige burgerlijke en cultureel hoogstaande milieu waar ze deel van uitmaakte wou ze echter voor alles wetenschapster en ontdekkingsreizigster worden. Een huwelijk met de koloniale militair luitenant Albert Sillye biedt haar een uitgelezen kans om haar droom waar te maken en het hart van Afrika te verkennen. Het unieke beeldmateriaal en de passionele tandem van Gabriëlle Deman en auteur Herlinde Leyssens, twee bevlogen vrouwen die voluit voor hun dromen durven te gaan, maken uw aanwezigheid op deze lezing absoluut de moeite waard! 

Herlinde Leyssens studeerde Taal en Letterkunde te Leuven, is moeder van drie dochters en al 25 jaar zelfstandig ondernemer in Lennik. 'Kongokorset' is Herlinde's eerste roman die inmiddels reeds aan een zesde druk toe is


contactadres: JP Rosseel Kroonstraat 3 te Menen - tel. 056/516616 - df.menen@gmail.com
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin