Daguitstap Duinkerke en Broekburg


Zondag 12 juni 2022

Onze gids: Jan Yperman


De Noord-Franse havenstad Duinkerke werd door zijn strategische ligging eeuwenlang betwist door de Spanjaarden, Engelsen en Hollanders. In de 17de eeuw veroverde Lodewijk XIV de stad en was Jean Bart een beroemd en berucht kaper.

Toen Duinkerke tijdens de Tweede Wereldoorlog van de kaart werd geveegd, moesten de stad en de haven volledig heropgebouwd worden. De scheepsbouw, die bijna een eeuw lang de hoeksteen van de economie was, ging in de jaren tachtig volledig teloor. De werkloosheid sloeg massaal toe.

Maar Duinkerke onderging de afgelopen decennia een ware metamorfose. De wijk met de oude havenloodsen en scheepswerven werd omgetoverd in een nieuw en bruisend stadsdeel. We wandelen door deze wijk en bezoeken in de 'oude stad' o.a. de Sint-Elooiskerk.

Recent werd de stad verder doorgetrokken tot aan de voorhaven en de badplaats Malo-les-Bains. Hier maken we kennis met in het oog springende hedendaagse architectuur. Op de site van de oude scheepswerven verrees er een nieuwe stadswijk: de 'Grand Large'. Die moet de stad verder op de kaart zetten en ook hier speelt cultuur een belangrijke rol. Het imposante gebouw van het FRAC (Fonds régional d'art contemporain) is een landmark van het nieuwe Duinkerke.

We wandelen door een prachtige beeldentuin en bezoeken het museum voor moderne kunst (LAAC). Het mooie gebouw herbergt een rijke collectie kunst van de jaren vijftig tot tachtig. Aansluitend genieten we op en rond de zeedijk van Malo van de mooie art-Deco villa's.We eindigen in het stadje Bourbourg (Broekburg) waar we een bezoek brengen aan de 'choeur de lumière' in de Sint-Jan-de-Doperkerk. In het koor prijkt een nieuw meesterwerk. De wereldberoemde Engelse beeldhouwer Anthony Caro verbeeldt er in 15 hedendaagse sculpturen op eigenzinnige wijze het scheppingsverhaal (Genesis).                             


Jan Yperman


contactadres: JP Rosseel Kroonstraat 3 te Menen - tel. 056/516616 - df.menen@gmail.com
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin